Det vigtigste pædagogiske redskab i den mentaliseringsbaserede tilgang er den professionelles evne til at mentalisere.Dette er beskrevet ovenfor som det at have en mentaliserende indstilling. At arbejde pædagogisk på denne måde indebærer, at vi har en erkendelse af , at arbejdet foregår via relationen. Nemlig relationen mellem den enkelte medarbejder og den unge. Alligevel kan det være en hjælp at gøre brug af konkrete pædagogiske redskaber for at understøtte og fastholde en mentaliserende indstilling. Vi anvender bl.a. værktøjer fra kognitiv adfærdsterapi til at konkretisere fagligheden i vores praksis. Mens vi gør dette er vi stadig meget opmærksomme på, at forholde os mentaliserende og involverende uafhængig af om vi bruger redskaber, der som sagtikke er direkte defineret indenfor rammen af mentalisering, men det kan relateres til. I vores arbejde med mentalisering er vi meget opmærksomme på. hvorledes strukturen på vores sted er med til at påvirke og udfordre de unges mentalisering.
2. Elementer fra kognitiv adfærdsterapi
Vores praksis bygger på elementer fra kognitiv adfærdsterapi. Vi vil gerne bevidstgøre de unge om sammenhængen mellem deres tanker og adfærd –at deres tanker påvirker, hvad de gør. Bevidstgørelsen herom bevirker at de unge kan begynde at styre deres adfærd bedre. Den unge kan selv præge sine egne tanker og dermed sin egen adfærd.
Vi har fokus på at de unge skal lære at klare sig selv. Selvstændighed og en individuelt tilrettelagt indsats med henblik på at den unge skal kunne klare sig selv er en fast bestanddel af vores praksis. Vi arbejder også med realistisk tænkning. At hjælpe den unge til at stille realistiske mål for sin fremtid og at sætte opnåelige mål med en plan for hvordan målet opnås. Vi hjælper den unge til et afbalanceret selvbillede der både indeholder styrker og svagheder. Alle mennesker har ressourcer og vi gør meget ud af at holde fokus på den enkelte unges ressourcer og styrker. Herunder, hvordan vi kan gøre brug af disse ressourcer for at opnå de ønskede mål. Samtidig er det vigtigt at den unge opnår en accept af ikke at være ufejlbarlig og af at kunne tilgive sig selv, når han/hun handler forkert. Og for nogle unges vedkommende at få bearbejdet skyld og skam. Vi har fokus på, at tænkningen skal være tilpasset virkeligheden og vi hjælper den unge med at finde alternativer til uhensigtsmæssig tænkning og adfærd.
Vores kognitive adfærdsterapeutiske tilgang inkluderer også, at der arbejdes med problemløsning, regulation af følelser, forøgelse af selvværd, øget tolerance over for frustration.
Vi tillægger værdien af positiv forstærkning og motiverer i vores pædagogiske arbejde de unge til at få kendskab til, hvad der for dem er personligt forstærkende. Med udgangspunkt i, at vores omgivelser på den måde har indflydelse på, hvorledes vi opfatter os selv, har vi også fokus på, hvad både rammer og systemet omkring os gør ved os.